Wij kennen allemaal de reclamespot van Sanex, waarin een grote groep mensen gezamenlijk een ademende huid uitbeelden. Maar werkt de huid écht op die manier? En hoe krijg je een gezonde huid van top tot teen?
Om te begrijpen hoe je je huid kunt verbeteren en verjongen moet je eerst begrijpen hoe je huid werkt en hoe de processen in je huid verlopen. Ik zal proberen deze toch wat droge stof duidelijk uit te leggen, zodat het kwartje gaat vallen.
De opbouw van ons grootste orgaan, de huid
Onze huid is het grootste en zwaarste orgaan van ons lichaam. Dit orgaan is de beschermlaag voor onze overige organen, spierstelsel en vaatstelsel. Zie de huid als een muur die ons huis beschermt tegen alle invloeden van buitenaf. Je huid bepaalt ook voor een belangrijk gedeelte hoe je er uitziet, hoe je je voelt, of je gezond bent, kortom of je “lekker in je vel zit”.
De huid bestaat uit drie huidlagen:
De verschillende lagen van de huid bestaan ook weer uit andere lagen. Voor de duidelijkheid worden de lagen afzonderlijk van elkaar beschreven. In deze blogpost maakt ik een start met de (voor de meesten onder ons) belangrijkste huidlaag: de opperhuid.
Dit is de huidlaag die we kunnen zien met het blote oog. De opperhuid wordt ook wel epidermis genoemd. Omdat je deze goed kan zien geeft de opperhuid alle signalen af hoe hij zich voelt en of er enige disbalans is. Voor huidspecialisten is het ook de huidlaag die de meeste aanwijzingen geeft van wat er in disbalans is.
De opperhuid bestaat uit vijf lagen:
Voor het gemak spreken we van twee huidlagen, namelijk de basale cellaag en de hoornlaag. De stekelcellenlaag, de korrellaag en de heldere laag vormen samen de hoornlaag. Deze huidlagen verminderen de bloedtoevoer waardoor de huidcellen minder zuurstof en voedingsstoffen krijgen en om die reden ‘verhoornen’ ze.
De basale cellaag vormt de verbinding tussen de lederhuid en de opperhuid. Deze twee lagen worden verankert door dikke collageen bundels. Deze basale cellaag maakt elke dag miljoenen nieuwe huidcellen aan voor de opperhuid. De nieuwe, jonge en frisse huidcellen banen zich een weg naar het huidoppervlak. Een andere belangrijke functie van deze huidlaag is het tegenhouden van schadelijke micro-organismen en moleculen die de huid proberen binnen te dringen.
De hoornlaag bestaat uit dode, droge, afgeplatte huidcellen. Deze huidcellen waren eens die frisse nieuwe huidcellen in de basale cellaag, maar door de vermindering van bloedtoevoer, zuurstof en voedingsstoffen verhoornden deze cellen. De ‘reis’ van een huidcel van de basale cellaag naar de hoornlaag duurt ongeveer 28 dagen. Wanneer de dode huidcellen uiteindelijk de hoornlaag bereiken liggen ze als dakpannetjes over elkaar heen. Tussen deze dakpannen bevinden zich de natuurlijke huidvetten en ceramiden. Naarmate je ouder wordt vertraagt dit proces.
De opperhuid is dus een dode huidlaag. En tóch kan je er voor zorgen dat deze er goed uitziet, dit valt samen met de andere huidlagen en hoe je alle huidlagen verzorgd. Deze verzorging is niet alleen van buitenaf belangrijk, maar ook zeker van binnenuit. In de volgende blogs beschrijven we de functie en werking van de lederhuid (deel 2) en het onderhuids bindweefsel (deel 3). Daarna gaan we dieper in op hoe jij je huid het beste kunt verzorgen. Op deze manier geven we jou de kennis om ‘lief’ te zijn voor je huid en de juiste beslissing te nemen om deze goed te verzorgen.